Domaći projekti za Dunavsku strategiju

Bez autora
Mar 30 2010

Prioritetni projekti na Dunavu su izgradnja novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, rekonstrukcija prevodnice na Đerdapu, ukljanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava i vađenje potpljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova, implementacija RIS-a u Srbiji i hidrotehnički radovi na kritičnim mestima. Veoma je važno i prečišćavanje otpadnih voda Beograda. Za te namene planirano je 200 miliona evra do 2030. godine, ali u slučaju da se dobiju sredstva iz Strategije, posao se može završiti ranije. Nacrt zakona o bezbednosti plovidbe i lukama na unutrašnjim vodama bi trebalo da se uskoro nađe u javnoj raspravi. Ciljevi ovog Nacrta su reforma vodnog transporta u Srbiji i uvođenje evropskih standarda u ovu oblast. To je posebno važno za strane investitore, jer niko od njih neće da ulaže novac u oblast koja nije zakonski regulisana, a posebno ako se ne utvrdi vlasnička struktura. Ovaj zakon bi trebalo da reguliše robni transport, ali i putnički saobraćaj na Dunavu.

Domaći projekti za Dunavsku strategijuPrioritetni projekti na Dunavu su izgradnja novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, rekonstrukcija prevodnice na Đerdapu, ukljanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava i vađenje potpljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova, implementacija RIS-a u Srbiji i hidrotehnički radovi na kritičnim mestima.
 
Veoma je važno i prečišćavanje otpadnih voda Beograda. Za te namene planirano je 200 miliona evra do 2030. godine, ali u slučaju da se dobiju sredstva iz Strategije, posao se može završiti ranije.
 
Nacrt zakona o bezbednosti plovidbe i lukama na unutrašnjim vodama bi trebalo da se uskoro nađe u javnoj raspravi.

Ciljevi ovog Nacrta su reforma vodnog transporta u Srbiji i uvođenje evropskih standarda u ovu oblast. To je posebno važno za strane investitore, jer niko od njih neće da ulaže novac u oblast koja nije zakonski regulisana, a posebno ako se ne utvrdi vlasnička struktura. Ovaj zakon bi trebalo da reguliše robni transport, ali i putnički saobraćaj na Dunavu.

U Dunavskoj strategiji posebno mesto zauzimaju turizam i projekti prekogranične saradnje, ali je neophodno voditi računa i o aktivnom informisanju domaće i evropske javnosti, pa je predloženo i osnivanje Dunavskog medijskog pula, čije bi sedište bilo u Novom Sadu.

Od 24 opštine u priobalju Dunava samo devet dostavilo projekte, iako će uskoro biti zatvorena finansijska konstrukcija Dunavske strategije. Do sada su projekte predložile opština Golubac, Veliko Gradište, Bački Petrovac, Stara Pazova, Majdanpek, Negotin, Bačka Palanka, Požarevac i Sremski Karlovci.

Konačnu verziju Dunavske strategije Vlada Srbije bi trebala dostaviti sredinom maja Evropskoj komisiji, kada je i krajnji predviđeni rok za njeno dostavljanje evropskim institucijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik